- krkovice 5 plátků
- střední cibule 5 kusů
- česnek 5 stroužků
- masox 2 kostky
- sádlo 150 g
- polohrubá mouka 1 kg
- vejce 4 kusy
- podravka 1 lžička
- olej 10 cl
- mléko 10 cl
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- cukr 1 špetka
- ledový salát 1 kus
Nakrájenou krkovici nasolíme, popepříme, přidáme trochu podravky se špetkou cukru, potřeme česnekem a zakápneme olejem. Necháme odležet v lednici, ideálně až dva i tři dny.
Nakrájíme si cibuli. Na rozpáleném sádle si v tlakovém hrnci orestujeme maso, potom cibuli dohněda. Přidáme asi půllitr vody, dvě kostky masoxu, vložíme orestované maso a dochutíme, dosolíme. V tlakovém hrnci dusíme ještě dvacet minut. Potom ještě vyvaříme šťávu do hustější konzistence.
Na domácí noky do mísy vsypeme mouku, osolíme nebo dáme trochu podravky, přidáme celá vejce, mléko, olej a vymícháme do polohusté hmoty. Nasekáme petrželku a přimícháme. Připravíme si hrnec s vroucí osolenou vodou. Do vroucí vody vkládáme noky čajovou lžící. Takto vytvořené knedlíčky vaříme 15 minut doměkka, zamíchám ode dna. Na talíř položíme plátek masa, naklademe noky, které přelijeme cibulovým výpekem. Jako přílohu můžeme podávat hlávkový salát se zálivkou, ideálně přelitý vypraženým špekem.
Zdroj: Krkovice na cibuli, domácí noky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krkovice-na-cibuli [On-line 31.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář