6−8 porcí
- 1,2 kg vepřové krkovice vcelku
- 200 g uzeného špeku
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- ½ malé hlávky bílého zelí
- 1 menší brambora
- 2 lžičky drceného hořčičného semínka
- 2 lžičky celého hořčičného semínka
- drcený kmín
- cukr
- ocet
- sůl
- 0,5 l 10° piva
- 2 dl masové šťávy z výpeku
- sklenička nakládaných cibulek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- čerstvý křen
- ½ chleba na podávání
Zelí, jež tvoří náplň masa, je třeba výrazněji ochutit. Při pečení se šťáva a koření dostávají do masa, zelí je naopak prostoupeno vytékajícím tukem z masa.
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Na troše oleje vypečeme špek, přidáme cibuli, celou hořčici, osmahneme, zelí, drcenou hořčici, drcený kmín, cukr, sůl, osmahneme, podlijeme pivem a dusíme doměkka, během vaření přistrouháme brambor, abychom zelí zahustili, dochutíme octem a provaříme ještě deset minut, necháme zchladnout.
Do masa prořízneme otvor, naplníme zelím a sepneme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme pivem, osolíme a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
Zbylé zelí vložíme do pekáče k masu.
Šťávu vypečenou z krkovice slijeme do kastrůlku, vmícháme plnotučnou hořčici, sterilované cibulky a necháme dobře prohřát.
Servírujeme plátek masa, zbytek zelí, šťávu s cibulkami, navrch postrouháme křenem.
Podáváme s chlebem.
Zdroj: Krkovice plněná špekovým zelím; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1075 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář