reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Krkovice plněná špekovým zelím

6−8 porcí

  • 1,2 kg vepřové krkovice vcelku
  • 200 g uzeného špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • ½ malé hlávky bílého zelí
  • 1 menší brambora
  • 2 lžičky drceného hořčičného semínka
  • 2 lžičky celého hořčičného semínka
  • drcený kmín
  • cukr
  • ocet
  • sůl
  • 0,5 l 10° piva
  • 2 dl masové šťávy z výpeku
  • sklenička nakládaných cibulek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • čerstvý křen
  • ½ chleba na podávání

Zelí, jež tvoří náplň masa, je třeba výrazněji ochutit. Při pečení se šťáva a koření dostávají do masa, zelí je naopak prostoupeno vytékajícím tukem z masa.

Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Na troše oleje vypečeme špek, přidáme cibuli, celou hořčici, osmahneme, zelí, drcenou hořčici, drcený kmín, cukr, sůl, osmahneme, podlijeme pivem a dusíme doměkka, během vaření přistrouháme brambor, abychom zelí zahustili, dochutíme octem a provaříme ještě deset minut, necháme zchladnout.

Do masa prořízneme otvor, naplníme zelím a sepneme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme pivem, osolíme a pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Zbylé zelí vložíme do pekáče k masu.

Šťávu vypečenou z krkovice slijeme do kastrůlku, vmícháme plnotučnou hořčici, sterilované cibulky a necháme dobře prohřát.

Servírujeme plátek masa, zbytek zelí, šťávu s cibulkami, navrch postrouháme křenem.

Podáváme s chlebem.

Zdroj: Krkovice plněná špekovým zelím; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1075 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.