reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Krutí stehna se sektem a šťouchané brambory s šalotkou

Suroviny:

  • 4 malá krůtí stehna dolní (paličky)
  • 100 g másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g prrostlé slaniny, vcelku . např. anglické
  • 2 velké mrkve
  • asi 8 řapíků celeru (1kus)
  • 1 pastinák
  • 1 pórek
  • svazek jarní cibule
  • 3 bobkové listy
  • hrst oregana
  • asi 1/4 láhve sektu

Štouchané brambory se šalotkou:

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • 4 – 6 šalotek
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 2 – 3 lžíce mléka, nemusí být
  • malá hrst petrželky

Krůtí stehna omyjte, osušte a udělejte do nich úzkým nožem otvory a do nich vsuňte proužky slaniny. Pak stehna osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na potření na závěr.

Všechnu zeleninu očistěte, pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinák a řapíky celeru oloupejte a vše nakrájejte na špalíčky či plátky.

Pekáč vymažte máslem vyložte zeleninou a ni položte připravená stehna. Přidejte bobkové listy a většinnu oregana, podlijte trochu sektem, přiklopte a pečte při 180°C asi 1,5 hodiny, podle velikosti stehen, zcela doměkka. Během pečení občas zkontrolujte, případně podlijte a nakonec odklopte, podlijte ještě sektem a dopečte na barvu. Nakonec stehna potřete zbylým máslem a nechte dojít. Je-li třeba, šťávu trochu vyvařte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem. Podávejte se zeleninou, vypečenou šťávou a šťouchanými bramborami.

Prima tip: Pokud chcete, vyjměte upečená stehna a zeleninu rozmixujte, případně nařeďte ještě dalším sektem na hustší omáčku a chuť dolaďte solí, pepřem a oreganem..

Štouchané brambory se šalotkou: brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě do měkka.

Mezitím na lžíci másla zpěňte na tenké plátky nakrájené šalotky. Opékejte velmi zvolna doměkka a zlatova, asi 20 minut. Pak přisypte cukr a ještě 5 -10 minut opékejte, do světle hněda, občas zamíchejte.

Brambory slijte, nechte vyjít páru a rozšťouchejte je se zbylým máslem. Vmíchejte zkaramelizovanou šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte a je.li třeba povolte trochu mlékem.

Zdroj: Krutí stehna se sektem a šťouchané brambory s šalotkou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni  [On-line 05.12.2015]

2 comments to Krutí stehna se sektem a šťouchané brambory s šalotkou

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.