- 4ks prsíček s kostí a kůží,
0,250 g másla,
1 lanýžová pasta,
1 lanýž,
2 l drůbežího vývaru,
100 g šalotky,
pažitka,
citron,
sůl, pepř
0,5 kg bílého chřestu,
0,5 kg zeleného chřestu,
na bramborové pyré:
- 2 kg brambor,
- 0,5 l smetany, 0,250 g másla
Kuře omyjeme a vykostíme. Při vykosťování oddělíme kuřecí prsa i s křidýlkem od hrudní kosti. Křídelní kost necháme, očistíme ji a dekorativně ořízneme.
Potom si připravíme lanýžové máslo. Nasekáme pažitku a velmi nadrobno nakrájíme jednoho lanýže. Vše smícháme s kostkou změklého másla. Přidáme dvě lžíce lanýžové pasty, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směsí naplníme kapsu, kterou si vytvoříme mezi masem a kůží a pak dáme maso na chvíli do lednice. Po ztuhnutí másla vložíme porce kuřete do pekáčku, podlijeme trochou drůbežího vývaru a pečeme v troubě 40 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Porce kuřete na talíři přelíjeme výpekem, do kterého jsme přidali nakrájenou šalotku, nasekanou pažitku, trochu lanýžového másla, zakápli citronovou šťávou, přilili trochu vývaru a nechali zredukovat. Podáváme schřestem a bramborovým pyré se smetanou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/422-kure-pecene-nadivane-lanyzovym-maslem-podavane-s-chrestem-a-bramborovym-pyre/
Poslední tip, trik či komentář