- kuře
- velký bílý jogurt
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř
- česnek 6 stroužků
- indické koření (garam massala) 2 lžičky
- nastrouhaný zázvor 1 lžička
- kokos 2 lžíce
- šťáva z 1 citronu
- sklenka oleje
- kokosové mléko 1 konzerva
Indické placičky
- prášek do pečiva 0.5 sáčku
- voda
- sůl
- polohrubá mouka 500 g
Kuře zbavíme kůže. Rozporcujeme ho na malé kousky – čím menší, tím lepší! Jemně ho osolíme a každý kousek masa nařízneme.
Do misky dáme jogurt, olej, kokos, mléko, kokos, nastrouhanou cibuli na hrubo, prolisovaný česnek, šťávu z malého citronu a ostatní koření. Opět podle chuti jemně osolíme a vše pořádně promícháme.
Maso naskládáme do pěkné zapékací nádoby, v níž pak budeme jídlo rovnou servírovat, a zalijeme vytvořenou pastou, kterou na maso pořádně vetřeme, aby dobře nasáklo. Necháme ho asi hodinu odležet. Poté upečeme v troubě zhruba při teplotě 200 stupňů dozlatova. Při pečení obracíme, mícháme a poléváme sosem.Kuře se ale nesmí za žádných okolností před pečením ani během pečení polévat vodou!
Přílohou jsou placky. Z ingrediencí vytvoříme rukou hladké těsto. Konzistence má mít asi jako chlebové, tedy tužší jak na buchty. Vody přidáváme dle potřeby po troškách, až vznikne potřebná tuhost těsta. Z vypracovaného těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na menší kousky a vyválíme z něj slabší placičky. Smažíme v trošce oleje z obou stran. Na placičkách se utvářejí bubliny a to je správné, tak to má vypadat. Jde to rychle, tak pozor, ať se nepřipálí! Barva placek musí zůstat světlá, mírně narůžovělá s tmavšími místy na bublinách. Placičkami potom nabíráme sos z kuřete. Je to výtečné a vše se pojídá rukama.
Zdroj: Kuře po indicku s placičkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kure-po-indicku-s-placickami [On-line 28.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář