Suroviny
- kuře 1
- bílek 1
- myrta 1 svazek
- hrubá sůl 1,5 kg
- pepř, máslo
- brambory 1,2 kg
Nejprve je třeba dobře očistit kuře, poté jej celé pořádně opepřete, dovnitř vložte poloviny svazku myrty a kuře svažte kuchyňským provázkem, aby drželo tvar. Na spodek zapékací mísy dejte vrstvu soli, vysokou cca jako tloušťka prstu spolu s pár lístečky myrty, na ni položte kuře a kolem něj vyskládejte dobře umyté a usušené brambory.
Z bílku vyšlehejte sníh a smíchejte jej se zbytkem soli, přidejte zbylé lístky myrty. Touto směsí úplně pokryjte kuře a brambory a pečte na 180 °C hodinu.
Zapékací mísu vyjměte z trouby a nechejte 10 minut odpočinout. Rozbijte solnou krustu a odloupněte ji z mísy v jednom kuse. Kuře očistěte od přebytku soli a podávejte jej s bramborami, spolu se studeným máslem a pepřem stranou.
Zdroj: Kuře s vůní myrty pečené v solné krustě; Ohnivý kuře – pod pokličkou - TV Prima http://web.iprima.cz/kure/pod-poklickou/kure-s-vuni-myrty-pecene-v-solne-kruste [On-line 01.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář