10−12 porcí
- 1 kuře
- 50 g másla
- 150 g kuřecích jater
- 150 g žampionů
- ½ kg vepřového bůčku
- 200 g anglické slaniny
- 1 menší uzený vařený hovězí jazyk
- 2 žloutky
- 1–2 dl bílého vína
- střik koňaku
- muškátový oříšek
- mleté nové koření
- mletý pepř
- sůl
- prášková želatina
na podávání
- brusinky
- bílé pečivo
- listový salát
Kuře vykostíme, vytvarujeme z něj plát, který položíme na potravinářskou folii, osolíme, opepříme, zakápneme koňakem.
Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček (použijeme například do polévky) a nakrájíme je na malé kousky. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu i uzený jazyk nakrájíme na malé kostičky.
V pánvi na rozehřátém másle osmahneme žampiony, játra, ochutíme mletým pepřem, zakápneme koňakem (můžeme i oflambovat) a odstavíme.
Mleté maso smícháme s játrovou směsí, jazykem, slaninou, zapracujeme žloutky, bílé víno, koření.
Kuřecí plát zlehka poprášíme želatinou, navršíme masovou fáš, dobře zarolujeme a pevně utáhneme do folie. Zabalíme ještě do alobalu, vložíme do vodní lázně a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C 1−1,5 hodiny.
Galantinu necháme vychladit, podáváme ji nejlépe až druhý den s pikantním doplňkem, např. brusinkami, listovým salátkem a bílým pečivem.
Zdroj: Kuřecí galantina; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1150 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář