Ingredience
- kuřecí prsní řízky 500 g
- velký frťan slivovice 1 kus
- uzený vysoký špek 150 g
- střední cibule 2 kusy
- hrozinky 3 lžíce
- bílé stolní víno 300 ml
- sladká smetana na vaření 1 kelímek
- hladká mouka 2 lžíce
- ořech másla 1 dávka
- půl lžičky kurkumy 1 dávka
- bílý pepř 1 špetka
- chilli paprička 1 kus
- hřebíček 9 kusů
- sůl 1 špetka
1. Nakrájíme si prsní řízky na větší kousky a prolijeme je slivovicí, lehce posypeme bílým pepřem a necháme čtvrt hodiny rozležet. Rozinky dáme do misky a zalijeme deci bílého vína.
2. Špek nakrájíme na malé kostky a na vysoké, rozpálené pánvi necháme vyškvařit, přidáme dvě nadrobno nakrájené cibule, které mírně osolíme a do lehce zlatova osmažíme na špeku. Přidáme půl lžičky kurkumy a opražíme tak, aby se obsah pánve krásně obarvil. Přidáme medailonky i se zbytkem alkoholu a necháme maso zatáhnout. Pak podlijeme dvěma deci bílého vína a přiklopíme poklicí a necháme tři minuty zprudka dusit. Pokličku sundáme, přidáme hřebíček, rozinky bez vína, chilli. Pokud se už víno vydusilo, tak mírně podlít horkou vodou a přiklopit, zmírnit intenzitu tepla a lehce dusit.
3. Ve smetaně na vaření musíme rozmíchat mouku. V samostatném rendlíku prohřát, povařit a během houstnutí míchat. Obsah rendlíku přidat do pánve k masu a dolít víno z rozinek. Nechat pozvolna vařit a občas zamíchat. Dle chuti dosolit.
4. Podáváme s dobrou vařenou nebo dušenou rýží.
Zdroj: Kuřecí medailonky na kurkumě a rozinkách; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-medailonky-na-kurkume-rozinkach [On-line 19.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář