Suroviny:
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka drceného kmínu
- menší lžička sladké papriky
- 150 ml smetany ke šlehání
- velká hrst čerstvých hříbků (příp. sušených namočených předem do smetany)
Suroviny na rýži se sladkým hráškem:
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce oleje nebo másla
- sůl
- 1/2 cibule, oloupané
- 3 hřebíčky
- 1 lžíce másla
- 200 g mraženého hrášku
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo si rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovita, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte.
Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží.
Rýže: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby ( neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte , dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jedenapůlkrát tolik vody co je rýže (450 ml) , navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 20 -30 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchněte, zakryjte pokličkou, a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním – bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stádia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.
Zdroj: Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář