Suroviny
- kuřecí droby, křídla, odřezky, skelet apod. 500 g
- kořenová zelenina (půlka většího celeru, 3 mrkve, 2 petržele) 1 dávka
- cibule 1 kus
- petrželka 1 snítka
- černý pepř 6 kuliček
- nové koření 3 kuličky
- sůl 1 špetka
- na játrové knedlíčky:
- drůbeží játra 250 g
- strouhanka 200 g
- žloutek 3 kusy
- sušená majoránka 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
Kuřecí maso, polovinu celeru, dvě mrkve, jednu petržel, cibuli, petrželku a koření dejte do 1,5 litru studené vody, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat asi 2 hodiny.
Mezitím připravte knedlíčky. Játra rozmixujte, přidejte strouhanku (nejlépe namočenou v mléce), osolte, opepřete, přidejte žloutky, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte chvíli odležet v chladu.
Vývar proceďte, uvařenou zeleninu vyhoďte. Polévku vraťte zpět na plotnu a přiveďte k varu. Čerstvou mrkev, celer a petržel pokrájejte na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouhejte a vhoďte do polévky. Pomocí dvou lžiček tvarujte z játrové hmoty malé nočky a vařte je ve vývaru, dokud nevyplavou; stačit by mělo pět minut. Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte posekanou čerstvou petrželku a podávejte.
Zdroj: Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-vyvar-s-jatrovymi-knedlicky-2 [On-line 07.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář