4 porce
- 1,5 dl smetany na vaření
- 6 plátů těsta na lasagne
- 1,5 dkg strouhaného sýra mozzarella
- 6 dkg strouhaného parmezánu
- bešamelová omáčka
Náplň:
- 30 dkg mletého hovězího masa
- 3 dkg másla
- 1 celá cibule
- 1 menší karotka
- ½ celerové natě
- 1 stroužek česneku
- 8 dkg pancetty (masité slaniny)
- 6 dkg kuřecích jater
- ¼ kávové lžičky oregana
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 4 polévkové lžíce suchého bílého vína
- 3 dl hovězího vývaru
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 2 polévkové lžíce smetany na vaření
- 1 vajíčko
Nejprve začneme s výrobou náplně. Rozpustíme si máslo a vsypeme na ně nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nadrobno pokrájenou slaninu. Vše několik minut restujeme, potom přidáme hovězí maso a vaříme tak dlouho, dokud na mletém mase neuvidíme, že už začalo chytat žádoucí barvu, ale ještě není opečené. Osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a muškátovým oříškem.
Přimícháme nadrobno nakrájená kuřecí játra, trošku je orestujeme, podlijeme vínem a vaříme tak dlouho, až se všechna tekutina odpaří. V tu chvíli přilijeme masový vývar a rajský protlak. Na malém plameni vaříme dvě hodiny. Je-li třeba, můžeme při vaření přilít trochu horké vody, aby nám maso nevyschlo.
Až budeme mít ragú uvařené, přimícháme k němu smetanu, 15 minut je chladíme a nakonec ještě do ragú vmícháme jedno vajíčko.
Potom si připravíme bešamelovou omáčku. To znamená, že si na plotně zase rozpustíme máslo a přidáme k němu tolik mouky, kolik je zapotřebí k tomu, aby se do ní všechno máslo vsáklo. Malinko opražíme a zalijeme horkým mlékem, abychom získali hustou omáčku. Nekořeníme, pouze osolíme.
K teplé omáčce přimícháme smetanu a necháme ji vychladnout.
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a na její dno umístíme jednu vrstvu těsta na lasagne. Na tu naložíme vrstvu masového ragú, posypeme částí strouhané mozzarelly a přikryjeme opět vrstvou těsta. Tuto vrstvu zakapeme bešamelovou omáčkou, na ni přijde nová vrstva ragú, další sýr a další těsto. V tomtéž pořadí v kladení vrstev pokračujeme. Nakonec i nejvyšší vrstvu zalijeme masovým ragú, malým množstvím bešamelu a posypeme ji parmezánem.
Na závěr povrch pokapeme několika kapkami olivového oleje a dáme lasagne do předehřáté trouby, kde se nám při teplotě 170-180 °C upečou za 30-35 minut.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3836
Poslední tip, trik či komentář