Ingredience
- mrkev 1 kus
- hrášek 3 lžíce
- ementál 170 g
- větší tavený sýr 2 kusy
- smetana ke šlehání 1 kus
- hladká mouka 2 lžíce
- zeleninový bujon 1 kostka
na knedlíčky:
- vejce 1 kus
- dětská krupička 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. V litru vody uvaříme nakrájenou zeleninu, kterou máme rádi. Můžeme použít i zeleninový bujon. Do polévky vhodíme pokrájené tavené sýry a rozmícháme kvedlačkou do úplného roztavení.
2. Ementál nakrájíme na centimetrové kostičky. Vhodíme je do polévky a opatrně zamícháme. Dále vlijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Osolíme podle chuti, zamícháme a necháme povařit, dokud se vše krásně neroztaví a nezahustí.
3. Z vejce, krupičky a špetky soli připravíme hustší těsto na noky. Dvěma lžičkami nabíráme těsto (lžičkou stíráme lžičku) a vkládáme do polévky. Měly by se vytvořit asi třícentimetrové pevné nočky, které opatrně promícháme ode dna. Když po asi třech minutách vyplavou, jsou hotové. Můžeme podávat.
Zdroj: Lenčina sýrová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lencina-syrova-polevka [On-line 25.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář