- vepřová panenka 800 kg
- větší cibule 1 ks
- silný vývar 500 g
- hladká mouka 1 lžíce
- niva 300 g
- zavařené brusinky 1 balení
- brambory 1 kg
- smetana 1 balení
- pažitka 1 hrst
- sůl 1 lžička
- pepř
- koření na vepřové maso 1 lžíce
Panenku nakrájíme na plátky (asi 1,5 cm). První řez nedořízneme, až druhý. Vznikne tak větší plátek. Maso naklepeme hřbetem dlaně, trochu osolíme, opepříme a na cibulce prudce orestujeme. Medailonky dáme na mírně vymazaný plech a připravíme si šťávu na podlití.
Potřebujeme výpek, který zůstal na pánvi. Přidáme všechno koření a zalijeme ho vývarem, v němž jsme dobře rozmíchali lžíci hladké mouky. Za stálého míchání přivedeme k varu. Šťávou podlijeme medailonky a dáme vše asi na 10 minut zapéct do trouby na 160 stupňů.
Mezitím si na velkém struhadle nastrouháme Nivu, kterou poklademe každý medailonek. Ještě chvíli dopékáme, než se sýr rozpustí.
Během přípravy masa uděláme šťouchané brambory. Oloupeme je, nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme a ručním šťouchadlem rozšťoucháme. Přidáme smetanu, nakrájenou pažitku a dochutíme solí.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lesni-medailonky-se-stouchanym-bramborem [On-line 23.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář