Ingredience
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- mléko 1 l
- půl kostky droždí 1 dávka
- máslo 2 lžíce
- polohrubá nebo hladká mouka 700 g
- troška prášku do pečiva 1 dávka
- zakysaná smetana 1 kus
- borůvky 1 dávka
- cukr 2 lžíce
1.Mléko nalejeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a trochu cukru. Uděláme kvásek.
2. Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, poté kvásek a znovu vymícháme metličkou. Vydržíme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsta by mělo být jednou tolik.
3. Připravíme si lívanečník, mažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme.
4. Když jsou lívance hotové, ozdobíme je borůvkami a pomažeme zakysanou smetanou, pocukrujeme a podáváme.
Zdroj: Lívance se smetanou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/livance-se-smetanou [On-line 13.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář