Suroviny
Losos:
- filety z lososa 800 g
- sůl
- citronová šťáva
Kaše:
- brambory 800 g
- mrkev 1 ks
- česnek dle chuti
- máslo 1 ořech
- smetana dle potřeby
- sůl
- pepř
- bobkový list 1 ks
- nové koření
Omáčka:
- žloutek 6 ks
- voda nebo vývar ze zeleniny 250 ml
- sůl
- citronová šťáva
- máslo 150 g
Brambory, mrkev a česnek dáme vařit do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření a vaříme, poté vyndáme koření a přidáme kousek másla a rozmačkáme na kaši. Přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme solí.
Lososa nakrájíme na porce, omyjeme, osušíme,posolíme, pokapeme citronem a necháme uležet v lednici. Poté rybu restujeme na másle z každé strany asi šest minut.
Holandskou omáčku připravíme takto: žloutky oddělíme od bílků, žloutky dáme do rendlíku, přidáme tekutinu, sůl a na kousky máslo, citronovou šťávu a zahříváme ve vodní lázni a mícháme, až omáčka zhoustne. Zahříváme pozvolna, při prudkém zahřívání by se mohla omáčka srazit. Podáváme k rybě.
Zdroj: Losos s holandskou omáčkou, fit kaše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/losos-s-holandskou-omackou-fit-kase [On-line 21.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář