4 porce
- 400 g řapíkatého celeru
300 g uzeného lososa
2 vejce
listové saláty
zelená cibulka
bylinkový olej
(4 mušle sv. Jakuba)
na bylinkový olej:
- 0,5 dcl olivového oleje
- bylinky (petrželka, pažitka, kopr)
- cukr
- limeta
- sůl
- bílý pepř
Řapíkatý celer oloupeme, nařežeme na stejné špalíky a uvaříme v osolené vodě. Po propláchnutí ledovou vodou ho naskládáme na talíře, na které přidáme pár plátků uzeného lososa a vše zalijeme bylinkovým olejem. Ten připravíme takto: lístky petržele, pažitku a kopr rozmixujeme spolu s panenským olivovým olejem, trochou soli, cukru, bílého pepře a limetovou šťávou. Nakonec přidáme vejce na hniličku, ozdobíme listovými saláty a nasekanou zelenou cibulkou a můžeme podávat.
Pokud ovšem chceme skutečně zazářit, přidáme mušle svatého Jakuba, nejlépe chlazené, které osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na olivovém oleji.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/193-losos-s-rapikatym-celerem-bylinkovym-olejem-a-vejcem/
Poslední tip, trik či komentář