Ingredience
- vepřové plecko 1500 g
- větší cibule 3 kusy
- čerstvá červená paprika 2 kusy
- rajčata 4 kusy
- olej 1 dávka
- červená mletá paprika 1 dávka
- masox 1 kostka
- vegeta 1 dávka
- sůl 1 špetka
- mletý pepř 1 špetka
na halušky:
- polohrubá mouka 400 g
- sůl 1 dávka
- voda 1 dávka
Oprané vepřové plecko si nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme nahrubo. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme na kostky nakrájené maso, které zprudka orestujeme. Je dobré maso si už v míse prosypat červenou mletou paprikou, solí a pepřem. Po orestování malinko podlijeme vodou, aby se nám paprika nepřepálila a nezhořkla. Kastrol přikryjeme dobře přiléhavou pokličkou a maso necháme dusit za občasného míchání, až začne měknout. Podléváme jen slabě, aby se voda vypařovala a maso se dusilo v přírodní šťávě. Když je poloměkké, přidáme na kousky nakrájenou papriku a rajčata a vše dobře provaříme do změknutí. Vzniklou šťávu ochutíme, je-li slabá, přidáme masox nebo vegetu a dál krátce povaříme. Pro milovníky ostřejších jídel lze přidat ke konci feferonku nebo pálivou papriku. Mouku na halušky si v míse smícháme se solí a opatrně přidáme vodu, aby vzniklo polotekuté těsto. To pak malou lžičkou házíme po kouskách do osolené vroucí vody. Mísu držíme mírně nakloněnou, aby nám těsto stékalo, a lžičku si po každé halušce namáčíme do horké vody. Také můžeme použít síto na halušky. Doba varu je krátká, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Vyndáme je sítem, a aby se neslepily, můžeme je malounko prokápnout olejem nebo promastit např. lžící sádla.
Zdroj: Maďarský perkelt s haluškami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/madarsky-perkelt-s-haluskami [On-line 25.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář