Suroviny
- hovězí maso nebo divočák 1,5 kg
- cibule 3 ks
- sladká červená paprika
- pikantní červená paprika
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- sádlo 2 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- červené víno 100 ml
Halušky:
- hladká mouka 400 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
- olej 2-3 lžíce
Cibuli nakrájíme na malé kusy a osmažíme na sádle. Přidáme na kostičky pokrájené maso a zprudka je krátce osmažíme. Poté přidáme hořčici s trochou vody. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a nové koření. Posypeme červenou paprikou, podlijeme vínem a asi 200 až 300 ml vody a dusíme v tlakovém hrnci asi 70 minut (dvě a půl hodiny v normálním kastrolu). Dochutíme, ještě jednou povaříme a v případě nutnosti zahustíme moukou.
Ze všech surovin na halušky připravíme řidší těsto. Dáme vařit 3 litry vody a do vroucí vody přidáme špetku soli. Těsto protlačíme co nejrychleji do vařící vody. Propasírované halušky v hrnci promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a jakmile vyplují na hladinu, ještě pár minut vaříme, poté je scedíme, propláchneme studenou vodou apodáváme s horkým perkeltem a omáčkou.
Zdroj: Maďarský perkelt s haluškami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/madarsky-perkelt-s-haluskami-0 [On-line 19.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář