Ingredience
- kuřecí stehna 6 paliček
- kuřecí křidélka 6 kusů
- střední cibule 3 kusy
- kuřecí vývar (nebo bujonová kostka) 400 ml
- med 7 lžic
- solamyl 3 lžíce
marináda:
- česnek 6 stroužků
- sladká paprika 8 lžiček
- pálivá paprika 3 lžičky
- olej 8 lžic
- ocet 8 lžic
- jakákoliv šťáva (můžeme nahradit bílým vínem) 8 lžic
- sůl 3 lžičky
pečená rýže:
- 2 hrnky rýže 1 dávka
- 4 hrnky vody 1 dávka
- sůl (vegeta) 1 špetka
1. Kuře naložíme do marinády aspoň den předem. Na marinádu si smícháme dohromady uvedené ingredience do pekáče či hrnce, v němž budeme kuře péct. Po naložení si nakrájíme cibuli na kolečka a kuře svrchu obložíme cibulí. Bez podlívání zakryjeme a dáme do trouby péct.
2. Rýži opereme v sítu nejprve ve studené a potom v horké vodě. Je dobré, když ji orestujeme na troše omastku, a teprve pak ji v hrnci zalijeme vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a dáme péct do trouby ke kuřeti. Měla by být hotová za dvacet minut.
3. Po 45 minutách kuře zkontrolujeme a trošku podlijeme. Necháme péct dalších třicet minut.
4. Připravíme si kuřecí vývar. Půlku odebereme a rozmícháme v ní lžíci medu. V druhé půlce rozmícháme Solamyl. Kuře vyndáme z trouby a zalijeme vývarem s medem. Troubu zapneme na maximum a necháme kuře odkryté, aby se zapeklo s medem asi tak 10–15 minut. Poté kuře z pekáče vyndáme a výpek zahustíme vývarem se Solamylem. Podáváme s rýží.
Zdroj: Maghrebské kuře, rýže; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/maghrebske-kure-ryze [On-line 21.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář