300 ml
- 250 ml slunečnicového oleje
- 2 žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka bílého pepře mletého
Všechny suroviny by měli mít před začátkem pokojovou teplotu.
Žloztky, hořčici a ocet dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, bílého pepře a metlou směs pomalu šlehejte.
Za stálého šlehání pomalu přidávejte olej, za začátku po kapkách. Jakmile směs zhoustne, můžeme olej přidávat tenkým pramínkem. Olej takto přidáme všechem.
Nakonec do směsi vmícháme čerstvou citronovou šťávu.
Dle chuti přidáme pepř a sůl.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Perfektní recept, šleháno jen v ruce, vejce rovnou z lednice, zbytek o pokojové teplotě a ztuhla perfektně.
Delam majonezu tycovym mixerem, vse najednou a dokonce rovnou z lednicky. Ztuhne do 10 vterin
Dělal jsem tuto majonézu už po několkikáté a ztuhla vždycky perfektně. Dnes poprvé za spolupráce pětileté dcery a taky to krásně vyšlo. Používám ji i jako základ k dalším omáčkám
Majoneza neztuhne, pokud mate suroviny moc studene. Pokud vejce vyndate z lednice a nenechate ho dostatecne dlouho ohrat na pokojovou teplotu majoneza nikdy nemuze ztuhnout. Stejne tak je potreba nechat ohrat i ostatni suroviny (horcici…)
Majonéza se povedla, krásně zhoustla, výborná. Použit jsem tyčový mixér s metličkou. Hořčici jsem dal obyčejnou, Dijonská by se nerentovala. DOPORUČUJI.
Majonéza sa mi podarila a chutí skvele! …. už nikdy žiadnu v obchode nekúpim
nám to ztuhlo krásně
Perfektní, ručně to trošku trvalo, ale ztuhla bez problémů a byla výborná! =)
určité to je rukama nám stuhla a byla super doporočuji
Majonéza podle tohoto receptu vůbec neztuhla, přestože jsme velmi pečlivě dodrželi množství surovin. Tento recept na výrobu domácí majonézy NEDOPORUČUJI.
Zuzano možná to bude rukama ;o), mě majonéza podle tohoto receptu ztuhla perfektně a byla výborná ).