Suroviny na 2 koláče:
- 1/2 kostky droždí
- 125 ml mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
- 125 g hladké mouky + na vál
- 125 g polohrubé mouky
- 50 g rozpuštěného másla + na vymazání
- špetka soli
- kapka rumu
Na náplň:
- 200 g mletého máku
- 500 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžička rumu
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- cca 1 kg švestek
- 5 lžic švestkových povidel
- cca 20 loupaných mandlí
Na drobenku:
- 50 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 80 g hrubé mouky
Droždí rozdrobte do suché zadělávací mísy, přisypte cukr, promíchejte a zalijte vlahým mlékem, ne studeným z lednice. Znovu zamíchejte přikryjte čistou utěrkou a mísu postavte na teplé místo. Nechte stát, dokud droždí nezpění – nevyběhne tzv. kvásek, trvá to asi 15 minut.
V kastrůlku rozehřejte máslo do těsta a nechte zchladnout. Zpracujte prsty a užmoulejte v míse změklé máslo, cukr a mouku na sypkou drobenku. Odložte stranou.
K vykynutému kvásku přidejte žloutek, máslo, rum, hladkou mouku, sůl ( můžete ji prosít) a zpracujte vařečkou. Pak postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte vařečkou nebo rukama hladké , pružné a nelepivé těsto. Poprašte ho hladkou moukou a nechte v míse přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem – podle teploty v místnosti to trvá hodinu až dvě.
Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, vmíchejte krupicový cukr a přiveďte k varu. Občas zamíchejte a 5 minut povařte. Vmíchejte rum, vypněte a nechte asi 15 minut stát ( nebo než budete mít připravený koláč) – mák ještě nabobtná a zhoustne.
Švestky rozpulte a vypeckujte, tvaroh prošlehejte metličkou s vejcem a moučkovým cukrem.
Rozpalte troubu na 180 stupňů.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte bochánek a ten rozválejte válečkem na kolo o průměru 33 -35 cm nebo na velikost plechu. Mělo by být o něco větší než je forma a musí být tenké, 2 – 3 mm. Dva plechy nebo dvě koláčové formy vytřete máslem ( plech ještě vyložte pečícím papírem) a přeneste do nich těsto. Rádýlkem seřízněte přečnívající okraje na výšku asi 1 cm a koláče naplňte, těsto ve formě se už nenechává kynout.
Na těsto rozdělte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč ozdobte švestkami – řezem nahoru, lžící nebo zdobícím sáčkem ozdobte tvarohem a pak povidly, posypte drobenkou a nakonec mandlemi. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
Tip: V horkovzdušné troubě můžete péct oba koláče najednou. Pokud chcete upéct jen jeden koláč, druhou polovinu uložte až dva dny v chladničce nebo těsto zabalte a zamrazte a použijte jindy. V tom případě si připravte jen poloviční množství náplně a drobenky.
Když mísu vypláchnete horkou vodou a utřete, začne pak droždí c cukrem v teplé nahřáté míse okamžitě kynout. Všechny suroviny by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu, těsto pak lépe kyne..
Zdroj: Makový koláč se švestkami a tvarohem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář