Suroviny:
- Na 2–3 záviny
- 300 g hladké mouky
- 15–20 lžic světlého 10° piva
- 125 g másla nebo omegy, hery či sádla
- špetka soli
Na náplň:
- 1–2 hrsti strouhanky nebo perníku na strouhání
- 1,5–2 kg jablek
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 vanilkové cukry
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- 60 g rozinek
- 80 g vlašských ořechů
- asi 100 g másla na potření
- moučkový cukr na poprášení
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse nebo na vále promíchejte mouku se špetkou soli, nastrouhaným či nakrájeným máslem a pivem a hnětačem nebo ručně zpracujte v hladké těsto. Vytvarujte kouli, položte ji na pomoučený talíř a přiklopte nahřátou mísou či kastrůlkem. Nechte asi 20 minut odležet. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou a propláchnutými a okapanými rozinkami a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a postupně vyválejte na pomoučeném vále na velmi tenké obdélníkové pláty. Každý plát potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou jemné strouhanky nebo postrouhaného perníku – ne až zcela do krajů – a u každého plátu nechte jeden delší okraj asi 10 cm volný. Na strouhanku rozdělte jablka, posypte vanilkovým cukrem, skořicí a ořechy a z delší strany zaviňte a nakonec volný okraj přehněte přes štrúdl. Konce závinu dobře spojte a zahrňte.
Záviny opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vytáhněte z trouby, opět potřete rozpuštěným máslem. Krájejte ještě teplé a podávejte sypané moučkovým cukrem.
Prima tip: Z těsta můžete připravit dva delší nebo 3–4 kratší záviny, podle toho, máte-li rádi koncové patky. Podávejte navíc s karamelovou omáčkou nebo šodó, zmrzlinou, šlehačkou nebo kysanou smetanou. Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami nebo vynechat.
Zdroj: Mamčin pivní štrúdl; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-uvarene-za-hubicku [On-line 02.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář