Suroviny
Těsto:
- hladká mouka 200 g
- vlažná voda 2-3 lžíce
- studené máslo 120 g
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- hrušky 5 ks
- žloutek 3 ks
- zakysaná smetana 120 ml
- cukr 100 g
- hladká mouka 300 g
Drobenka:
- studené máslo 60 g
- hladká mouka 75 g
- cukr krupice 60 g
- skořice 1/2 lžičky
Z mouky, vody, másla a soli uděláme těsto a necháme ho odležet v lednici.
Mezitím si připravíme náplň: smetanu, žloutky, cukr a mouku ušleháme, hrušky nakrájíme na plátky.
Těsto dáme na koláčovou formu, kterou jsme si potřeli trochou máslaa na těsto položíme pečicí papír a těsto zatížíme hrachem (nebo fazolemi). Dáme péct do trouby na 15 minut, pak odebereme hrách a korpus poklademe hruškami a zalijeme náplní. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut. Nakonec přidáme drobenku a dopečeme dozlatova.
Zdroj: Markétčin hruškový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/marketcin-hruskovy-kolac [On-line 21.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář