Ingredience:
- 2 cibule
- směs ryb (ropušnice, kambala, treska)
- rybí kosti
- 1 hlavička česneku
- 2 rajčata
- 1 velký čerstvý fenykl
- suché fenyklové stonky
- olivový olej
- voda
- rybí vývar
- sladká mletá paprika
- šafrán
- šafránový prášek
- pastis
- 2 brambory
- sůl
Na podávání
- aioli
- rouille
- bagety
Cibule nakrájíme nahrubo, hlavičku česneku rozkrojíme napůl, rajčata a fenykl nakrájíme na větší kusy.
Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme zeleninu a 5 minut opékáme, vložíme rybí kosti, suché fenyklové stonky, orestujeme, zalijeme pastisem, oflambujeme, zalijeme vodou, ochutíme sladkou mletou paprikou a šafránem, vaříme 3−4 hodiny.
Hotový vývar přepasírujeme, dochutíme solí, případně ještě pastisem, vložíme očištěné celé ryby, oškrábané a nakrájené brambory na silnější plátky. Vaříme asi 15 minut, až jsou ryby a brambory vařené.
Z polévky vyjmeme ryby a brambory, rozložíme na tác. Silný vývar servírujeme zvlášť, každý si nabere ryb podle chuti, doplníme nepostradatelnými omáčkami aioli, rouille a bagetou.
Omáčka rouille
- 2 červené pečené papriky bez slupky
- 3 žloutky
- 1 vařený brambor
- 1 dl panenského olivového oleje
- špetka šafránu
- 2–3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
Papriky potřeme olejem a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté vyjmeme a vložíme zapařit do pytlíku. Vyjmeme, oloupeme a vložíme bez semínek a stopky do hluboké misky. Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka.
Zdroj: Marseillská bouillabaisse; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1463-marseillska-bouillabaisse/ [On-line 29.07.2014]
Poslední tip, trik či komentář