6−8 porcí
- 4 kuřecí prsa
- 150 g uzeného tučnějšího masa
- 50 g loupaných mandlí, spařených v mléce
- 200 g mletého vepřového masa
- 5 cl smetany ke šlehání
- střik bílého portského vína
- hrst plocholisté petrželky
- tymián
- prášková želatina
- bílý mletý pepř
- sůl
Kuřecí řízky nařízneme a přes folii vyklepeme do většího plátku, pokapeme jej portským vínem a špetkou želatiny, přesuneme na čistou potravinářskou folii, o něco větší, než jsou samotné plátky masa.
Uzené maso nakrájíme na kostičky, mandle nasekáme nahrubo a smícháme s mletým masem, přidáme nasekanou petrželku a tymián, na špičku nože želatiny, dobře promícháme se smetanou, portským vínem, ochutíme mletým pepřem a solí. Tuto fáš klademe na plátky kuřecích prsou, zarolujeme pomocí folie, dobře utáhneme, uvaříme v páře nebo pečeme v pekáčku s vodou 20−30 minut (ve vyhřáté troubě na cca 160 °C).
salát
- 200 g mini rajčátek
- 1 salátová okurka
- 1 lžíce kapary
- 1 červená cibule
- slunečnicový olej
- červený vinný ocet
- cukr krystal
- mletý pepř
- sůl
Na špičce jemně naříznutá rajčátka spaříme pět vteřin, rychle zchladíme a oloupeme a vložíme do mísy. Přidáme loupanou, semínek zbavenou a na tenké plátky nebo nudličky nakrájenou okurku, nahrubo nasekané kapary a nadrobno nakrájenou cibuli.
V druhé míse dohladka vymícháme dresink z oleje, octa, cukru, pepře a solí a zeleninu jím zalijeme a zlehka promícháme.
Zdroj: Masová terina s uzeným masem a salátkem z loupaných rajčat; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1147 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář