pro 5 osob
- 250 g vepřového masa – kýta
- 250 g kuřecího masa – prsa
- 250g hovězího masa – roštěnec
- 250g krůtího masa – stehno
- 4 vejce
- 10 až 20 ks zelené nebo černé olivy
- Jedna středně velká cibule
- Sezamové semínko
Koření:
- kari, čubrica, červená paprika, chilli
- nadrcený jalovec, směs provensálského koření, čerstvý rozmarýn a pár lístků šalvěje
- sůl, mletý pepř, mletý kmín, mletá skořic
Jednotlivé druhy masa nakrájíme na malé kostičky max. 1×1 centimetr (důležité kvůli důkladnému propečení) dáme do jednotlivých misek. Ke každému druhu klepneme jedno vejce, přidáme sůl a pepř podle chuti.
Takhle vytvoříme základ marinády, který je pro všechny druhy masa stejný. Kuřecí kari směs – přidáme koření kari, sezamové semínko, chilli
- Krůtí francouzská směs – přidáme provensálské koření, nasekaný rozmarýn a šalvěj
- Hovězí myslivecká směs – cibule nakrájená na větší kousky, jalovec, červená paprika a opět mletý pepř
- Vepřové nadivoko – olivy nakrájené na půlky, koření čubrica, špetka m. skořice, půl lžičky m. kmínu
Každou směs řádně promícháme a uložíme do chladu minimálně na 5 hodin.
Podáváme s různými druhy omáček.
Příprava fondue:
Na fondue potřebujeme soupravu na přípravu fondue. Jsou buď elektrické nebo na principu lihového ohříváčku. My použijeme lihové.
- ¾ l olivového oleje na smažení
- chléb
Do kotlíku nalijeme olej, rozpálíme na sporáku. Teplotu oleje poznáme podle kousku chleba, který vhodíme do oleje. Jakmile se začne smažit, postavím kotlík na lihový ohříváček.
Jednotlivé kousky masa napichuji na vidličky, které jsou součástí soupravy a ponořím do oleje. Smažím asi půl min až minutu, dle druhu masa a podle chuti. Pak ještě horké namočím do omáčky a poté vložím na připravený kousek masa. Pomocí klasické vidličky stáhnu a mohu si připravit další kousek. Pozor!! Smažící vidličku nevkládám do úst, je žhavá.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/masove-fondue
Poslední tip, trik či komentář