Suroviny
- máslo 225 g
- haldká mouka 75 g
- vejce 3 ks
- prášek do pečiva 1 lžička
- třtinový cukr 200 g
- čokoláda na vaření 350 g
- tvaroh (mascarpone) 1 balení
- smetana na šlehání 1 kelímek
- ovoce dle chuti 125 g
Čokoládová poleva:
- Hera 100 g
- čokoláda na vaření 1 tabulka
Čokoládu rozpustíme (bez 75g čokolády) ve vodní lázní, přimícháme máslo, které necháme rozpustit, pak necháme vychladnout. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a k ní až teď nastrouháme 75g čokolády na hrubém struhadle. Vejce našleháme s cukrem do pěny a přidáme k nim moučnou směs a i nastrouhanou čokoládu s čokoládovou směsí. Dortovou formu vymažeme a vysypeme, vlijeme směs a ve vyhřáté troubě pečeme na 175 stupňů asi 50 minut. To celé opakujeme ještě jednou, abychom měli dvě placky.
Mezitím si připravíme tvaroh či mascarpone, který smícháme s vyšlehanou šlehačkou a přimícháme do směsi nakrájené jahody nebo jiné ovoce, které máme. Po vychladnutí obou placekjednu necháme v dortové formě a na ni navrstvíme šlehačkovou směs s ovocem a překryjeme druhou plackou.
Vše nakonec přelijeme čokoládovou polevou, kterou jsme si mezitím připravili v kastrůlku ve vodní lázni nebo na elektrických kamnech na stupni jedna. Rozpustíme si heru a v ní nalámanou čokoládu, řádně mícháme a stále udržujeme v tekutém stavu. Po zatuhnutí polevy zdobíme dle libosti a dort necháme chladnout aspoň dvě hodiny, jinak by šel špatně krájet.
Zdroj: Meldulindy dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/meldulindy-dortik [On-line 04.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář