Ingredience:
- 250 g krupicového cukru
- 4 bílky
- šťáva z půlky citronu
- bílý vinný ocet na odmaštění nádoby
Nádobu, ve které budeme šlehat bílky, nejprve vytřeme vinným octem, abychom zajistili, že je nádoba dobře odmaštěná.
Bílky trochu vyšleháme, přidáme citronovou šťávu a postupně vešleháváme cukr, šleháme dotuha. Během šlehání šlehač nezastavujeme, až když je sníh pevný.
Na pečicí papír tvoříme hromádky, zlehka vidličkou rozetřeme a načechráme. Sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut.
Vinná omáčka sabayone
- 4 žloutky
- šťáva z ½ pomeranče
- 1 lžíce cukru
- 100 ml šumivého vína
Žloutky smícháme s pomerančovou šťávou a cukrem, nad parou šleháme do husté konzistence a během šlehání přiléváme víno.
Medové meruňky
- 8 meruněk
- skořice
- med
Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky, smícháme s medem a skořicí.
Na talířek servírujeme pusinku, doplníme meruňkami a přelijeme omáčkou.
Zdroj: Meringue – sněhová pusinka s medovými meruňkami a omáčkou sabyone; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1481-meringue-snehova-pusinka-s-medovymi-merunkami-a-omackou-sabyone/ [On-line 13.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář