Suroviny
- listové těsto 1 kus
- šlehačka 200 g
- mascarpone 250 g
- půl citronu (šťáva a kůra) 1 dávka
- čerstvé ovoce 250 g
- vanilkový cukr 2 kusy
- cukr 2 lžičky
- likér cointreau (pomerančový) 1 lžička
- pražené mandlové lupínky 1 hrst
- lístky máty na odzobu 1 dávka
1. Listové těsto vyválíme na maximálně půlcentimetrový plát, který nakrájíme na čtverce velikosti 10 x10 cm. Těsto vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.
2. Ušleháme šlehačku, do které přidáme moučkový cukr. Dále vyšleháme mascarpone s vanilkovým cukrem. Dochutíme citronovou šťávou a kůrou.
3. Smícháme mascarpone se šlehačkou.
4. Připravíme si dvě třetiny ovoce, které dle velikosti pokrájíme. Zbytek rozmixujeme se lžící pomerančového likéru.
5. Na upečené čtverce nastříkáme mascarpone se šlehačkou, poklademe ovocem a vrstvíme. Celý dezert polijeme omáčkou z ovoce. Posypeme moučkovým cukrem a jako ozdobu přidáme ovoce, pražené lupínky a mátu.
Zdroj: Mille-feuilles; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mille-feuilles [On-line 24.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář