Ingredience
- hovězí (telecí) váleček 1 kg
- slanina 200 g
- cibule 250 g
- vejce 5 kusů
- hladká mouka 1 dávka
- strouhanka na obalení 1 dávka
- olej 1 dávka
- sůl a pepř 0 špetek
bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- máslo 50 g
- mléko 120 ml
- okurkový salát:
- salátová okurka 1 kus
- ocet podle chuti 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
rajčatový salát:
- rajčata 250 g
- cibule 1 kus
- olivový olej 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- cukr 1 špetka
- sůl 1 špetka
1. Maso na obrácený řízek naklepeme, osolíme, obalíme ve strouhance, rozšlehaných vejcích a mouce. Osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Takto upravené řízky skládáme do zapékací mísy a prokládáme cibulí a slaninou. Mísu s masem vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů skoro dvě hodiny.
2. Na kaši si uvaříme oloupané brambory v osolené vodě. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a rozmačkáme: Přilijeme horké mléko a vyšleháme do hladké hmoty.
3. Okurku na salát nastrouháme, přidáme ingredience a vše smícháme, dochutíme.
4. Do mísy nakrájíme rajčata na salát na měsíčky, cibuli na kostičky a ze zbývajících ingrediencí vyšleháme zálivku, kterou salát před podáváním zalijeme. Dochutíme a podáváme k řízkům s kaší.
Zdroj: Mirošovský zapečený řízek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mirosovsky-zapeceny-rizek [On-line 16.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář