Suroviny:
- husa
- 2 jablka
- 1 cibule
- 2 – 3 hřebíčky
- tymián
- kmín
- sůl
na kysané zelí:
- 500 g kysaného zelí
- cca 1 dcl vývaru
- cca 1 dcl vody
- 1 cibule
- sádlo
- cukr
- kmín
- bobkový list
- sůl
na knedlíky:
- uvařené brambory
- syrové brambory
- 2 vejce
- mouka
- sůl
Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i z venku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140 – 150 stupňů. V polovině pečení husu otočíme.
Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou.
Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody.
Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme.
Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme.
Zdroj: MLADÁ HUSIČKA S BÍLÝM ZELÍM A CHLUPATÝM KNEDLÍKEM; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/velikonocni-recepty-podle-sefa-vyzkousejte-je-take [On-line 08.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář