4 porce
- 1 kuře o váze 400 g
- 2 kuřecí stehýnka
- olivový olej
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 kuřecí prsa
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 snítky tymiánu
- 2 lžíce másla
hořčicová omáčka
- olivový olej
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 40 g kuřecích jater
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 dl kuřecího vývaru
- 1 lžíce másla
- mletý pepř
- sůl
bramborová kaše
- 500 g uzených uvařených brambor
- 30 g másla
- 50 ml mléka
- 20 ml smetany
Kuřátko naporcujeme, připravovat budeme zvlášť prsíčka, stehýnka, skelet použijeme na dobrý drůbeží vývar.
Stehýnka vložíme do 100 °C teplého oleje se snítkami bylinek a hodinu je konfitujeme, tedy při této teplotě pozvolna vaříme.
Kuřecí prsíčka vykostíme, osolíme a uchováme v chladu, tepelně je zpracujeme těsně před podáváním – na troše oleje je opečeme nejprve kůží dolů, přidáme snítky tymiánu, otočíme, opečeme, přidáme máslo, které necháme rozpustit a kuřátko během dopékání máslovou šťávou poléváme.
Omáčka – na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme očištěná a nakrájená játra, osmahneme, vmícháme hořčici, drůbeží vývar, necháme redukovat a na závěr zjemníme máslem a osolíme.
uzené brambory
Mamě dvě možnosti, jak je připravit:
a) s domácím ručním udícím zařízením – oškrábané, dobře osušené, na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák, zakryjeme folií, do které uděláme otvor pro hadici udícího přístroje, vsuneme hadici a znovu zakryjeme folií, aby vše dobře těsnilo, zapálíme piliny, necháme půl hodiny udit. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.
b) pokud nevlastníme domácí udící zařízení, oškrábané, dobře osušené a na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák do kastrolu, který jsme předem vyložili alobalem, dno pokryli pilinami, zlehka pokropili a zapálili. Kastrol zakryjeme poklicí a necháme doutnat asi půl hodiny, tak se brambory vyudí. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.
Na talíř servírujeme bramborovou kaši, kuřecí prsíčka i stehýnka a přelijeme omáčkou.
Zdroj: Mladé kuře s kaší ze zauzených brambor a hořčicovou omáčkou s kuřecími jatýrky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1609-mlade-kure-s-kasi-ze-zauzenych-brambor-a-horcicovou-omackou-s-kurecimi-jatyrky/ [On-line 19.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář