reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Mladé kuře s kaší ze zauzených brambor a hořčicovou omáčkou s kuřecími jatýrky

4 porce

  • 1 kuře o váze 400 g
  • 2 kuřecí stehýnka
  • olivový olej
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 kuřecí prsa
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžíce másla

hořčicová omáčka

  • olivový olej
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g kuřecích jater
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 dl kuřecího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • mletý pepř
  • sůl

bramborová kaše

  • 500 g uzených uvařených brambor
  • 30 g másla
  • 50 ml mléka
  • 20 ml smetany

Kuřátko naporcujeme, připravovat budeme zvlášť prsíčka, stehýnka, skelet použijeme na dobrý drůbeží vývar.

Stehýnka vložíme do 100 °C teplého oleje se snítkami bylinek a hodinu je konfitujeme, tedy při této teplotě pozvolna vaříme.

Kuřecí prsíčka vykostíme, osolíme a uchováme v chladu, tepelně je zpracujeme těsně před podáváním – na troše oleje je opečeme nejprve kůží dolů, přidáme snítky tymiánu, otočíme, opečeme, přidáme máslo, které necháme rozpustit a kuřátko během dopékání máslovou šťávou poléváme.

Omáčka – na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme očištěná a nakrájená játra, osmahneme, vmícháme hořčici, drůbeží vývar, necháme redukovat a na závěr zjemníme máslem a osolíme.

uzené brambory

Mamě dvě možnosti, jak je připravit:

a) s domácím ručním udícím zařízením – oškrábané, dobře osušené, na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák, zakryjeme folií, do které uděláme otvor pro hadici udícího přístroje, vsuneme hadici a znovu zakryjeme folií, aby vše dobře těsnilo, zapálíme piliny, necháme půl hodiny udit. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.

b) pokud nevlastníme domácí udící zařízení, oškrábané, dobře osušené a na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák do kastrolu, který jsme předem vyložili alobalem, dno pokryli pilinami, zlehka pokropili a zapálili. Kastrol zakryjeme poklicí a necháme doutnat asi půl hodiny, tak se brambory vyudí. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.

Na talíř servírujeme bramborovou kaši, kuřecí prsíčka i stehýnka a přelijeme omáčkou.

Zdroj: Mladé kuře s kaší ze zauzených brambor a hořčicovou omáčkou s kuřecími jatýrky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1609-mlade-kure-s-kasi-ze-zauzenych-brambor-a-horcicovou-omackou-s-kurecimi-jatyrky/  [On-line 19.06.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.