Potřebujeme:
- 2 lžíce instantní kávy,
6 vajec,
375 g másla nebo rostlinného tuku,
375 g cukru,
5 lžic mléka,
375 g hrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
6–8 lžic vaječného likéru,
200 ml 33% smetany ke šlehání,
čokoládová kávová zrna na ozdobu,
čerstvé ovoce (jahody, maliny, fisális),
tuk na vymazání formy
Kávu rozpustíme ve čtyřech lžících horké vody. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk a cukr vymícháme do pěny, do níž přidáme žloutky, mléko a kávu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do krému. Nakonec opatrně přimícháme sníh.
Těstem naplníme vymazanou formu ve tvaru věnce (o obsahu 3 litry a průměru 26 cm). Pečeme v předehřáté troubě (v elektrické na 200 °C/ v plynové stupeň číslo 3) přibližně hodinu. Necháme trochu vychladnout, vyklopíme, popícháme špejlí a pokapeme vaječným likérem.
Ušleháme pevnou šlehačku, kterou zdobicím sáčkem nastříkáme na dort. Na závěr můžeme věnec podle chuti dozdobit kávovými zrny nebo čerstvým ovocem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/moka-venec-s-vajecnym-likerem-31-3-2010.html
Poslední tip, trik či komentář