Ingredience
- hořká čokoláda s nejméně 60 % kakaa 1 balení
- máslo 120 g
- vejce 4 kusy
- moučkový cukr 100 g
- pomeranč či višně na ozdobu 1 kus
kynuté borůvkové koláče
- moučkový cukr 120 g
- máslo 120 g
- hrubá mouka 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
na těsto:
- žloutky 2 kusy
- polohrubá mouka 500 g
- sůl 1 špetka
- citron 0.5 kusu
- moučkový cukr 60 g
- mléko 250 ml
- máslo 90 g
- kostka droždí 1 kus
- proslazené borůvky 1 dávka
Postup:
Čokoládu rozlámejte na dílky a spolu s máslem ji nechte rozpustit ve vodní lázni na mírném ohni. Můžete občas zamíchat, až bude směs naprosto hladká. Nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte polévkovou lžíci cukru a vyšlehejte na tuhý sníh. Do čokoládové směsi přidejte žloutky a zbytek cukru a dobře zamíchejte. Přidejte 2 polévkové lžíce vyšlehaného sněhu a rychle zamíchejte do čokoládového krému. Nakonec velice opatrně zamíchejte do směsi zbytek sněhu z bílků. Čokoládovou směs opatrně přelijte do větší mísy a nechte zchladit v ledničce nejméně 4 hodiny.
Kynuté borůvkové koláče
Postup:
1. Na drobenku si rozpustíme máslo a promícháme je s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.
2. Na těsto si mírně ohřejeme mléko, rozpustíme máslo, žloutky oddělíme od bílků. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme vlažné mléko, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Připravený kvásek necháme vykynout.
3. Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Žloutky rozpustíme ve zbytku mléka a přilejeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme spíše řidší těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
4. Poté je vypracujeme do požadovaného tvaru menších koláčů, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při teplotě 150 °C.
Zdroj: Mousse au chocolat a koláče; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mousse-au-chocolat-kolace [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář