- 250 g mrkve
200 g krystalového cukru
6 vajec
50 g hladké mouky
50 g cukrářských piškotů
125 g pražených lískových oříšků
125 g pražených mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce kandovaného zázvoru
mletý zázvor
mletý hřebíček
skořice
citron
na krém:
- 250 g mascarpone
250 ml šlehačky
100 g cukru moučky
káva
čokoláda
ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr na ozdobu
Nejprve smícháme strouhanou mrkev, namleté pražené lískové oříšky a mandle, mletý zázvor, piškotové drobečky, najemno nakrájený kandovaný zázvor, skořici, mletý hřebíček a citrónovou kůru. Do této hmoty přidáme vyšlehané žloutky s cukrem, po částech i vyšlehaný sníh z bílků s trochou cukru a na závěr hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek. Hotovou směsí naplníme dortovou formu a dáme péct do trouby na 170 stupňů asi na tři čtvrtě hodiny.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšlehanou s vanilkovým cukrem spojíme s kvalitním mascarpone, které jsme promíchali s moučkovým cukrem a trochou silné kávy. Na závěr přidáme ztužovač šlehačky a do poloviny krému nastrouhanou čokoládu a můžeme se pustit do plnění dortu, který nám mezitím dokonale vychladnul.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/110-mrkvovy-dort/
Poslední tip, trik či komentář