Ingredience
- 340 g mrkve
- 100 g vlašských ořechů
- 1 pomeranč
- 6 vajec
- 300 g jemného třtinového cukru
- 240 ml oleje
- 260 g hladké mouky
- Špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- Špetka skořice
- Máslo
Vajíčka vyklepneme a lehce zašleháme do pěny. Přisypeme cukr, opět zašleháme a po chvíli začneme postupně přilévat olej. Dále přidáme nastrouhanou, oříšky, které jsme si opražili, a trochu nastrouhané pomerančové kůry. Přidáme také prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici. Vymažeme pečící formu, do níž vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě 60 až 70 minut při 170 stupních.
Krém na dort
Ingredience
- 150 g vlašských ořechů
- 650 g krémového sýru
- 500 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 2 citrony
- 200 g moučkového cukru
- Marcipánová karotka
Krémový sýr a mascarpone začneme šlehat. Přidáme moučkový cukr, šťávu z citronu a semínka vanilkového lusku. Korpusu odkrojíme tence vrchní upečenou část, kterou nepoužijeme. Poté korpus rozkrojíme dvěma řezy, aby nám vznikly tři vrstvy. Vrchní dvě části položíme vedle a na spodní naneseme krém. Zakryjeme druhou vrstvou, kterou také doplníme krémem a přiklopíme poslední částí, opět s krémem. Zbylým krémem potřeme obvod dortu, do kterého zatlačíme nasekané ořechy.
Zdroj: Mrkvový dort; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2178-mrkvovy-dort/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář