Ingredience
- srnčí hřbet 1500 g
- uzená slanina 100 g
- máslo 50 g
- střední mrkev 2 kusy
- petržel 1 kus
- půl menšího celeru 1 dávka
- cibule 2 kusy
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 10 kuliček
- koření na divočinu 1 špetka
- tymián 1 snítka
- šípkový džem 4 lžíce
- suché červené víno 200 ml
- hladká mouka dle potřeby 1 dávka
- bílý pepř a sůl 1 špetka
1. Srnčí maso očistíme, odblaníme, po vlákně prošpikujeme uzenou slaninou a potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme kořením na divočinu a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout.
2. V pekáčku si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a maso, které jsme si předem vyndali z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu, ze všech stran orestujeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, koření, podlijeme horkou vodou a vložíme do trouby, kde zpočátku pečeme při 200 stupních a dopékáme při 180 stupních i méně za občasného podlévání až tři hodiny. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
3. Z výpeku odstraníme bobkový list a kuličky celého koření a ponorným mixerem rozmixujeme zeleninu. Vínem naředíme šípkový džem, přidáme hladkou mouku, mletý bílý pepř a postupně přiléváme do výpeku, hustotu můžeme upravit smetanou. Necháme chvíli probublat, dochutíme např. cukrem, pár kapkami citronu apod.
4. Podáváme s houskovým knedlíkem, kam Jana místo pečiva přidává pro větší kyprost burizony. Patrně se příliš neliší od klasického knedlíku z pytlíku.
Zdroj:Myslivecké překvapení; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/myslivecke-prekvapeni [On-line 08.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář