Ingredience
- baby špenát 400 g
- mražený špenát 1 balení
- větší cibule 1 kus
- kousek másla pod cibulku 1 dávka
- vývar 1500 ml
- půl paličky česneku 1 dávka
- smetana na vaření pro zjemnění 1 kus
- sůl a pepř na dochucení 1 dávka
domácí houstičky:
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžička
- půl kostky kvasnic 1 dávka
- olej 40 ml
- vejce 1 kus
- voda 120 ml
- sezam, kmín, hrubá sůl na posypání 1 dávka
- parmazán na posypání 1 dávka
- rozšlehané vejce a horké máslo na potření 1 dávka
1.Polévka: V hrnci si na másle zpěníme cibulku, přidáme kus mraženého špenátu (nemusí být, pokud máme opravdu hodně čerstvého), až povolí, přidáme omytý baby špenát. Povaříme, přidáme prolisovaný česnek a zalejeme vývarem. Vaříme asi deset minut. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Podle potřeby přilijeme smetanu, aby byla polévka krémová, a když bude potřeba, ještě dochutíme.
2. Houstičky: Všechny ingredience na těsto smícháme a propracujeme hladké těsto, které dáme kynout do tepla. Až vykyne, znovu propracujeme a rozdělíme na pět stejně velkých částí, z nichž každou rozdělíme na další tři – vytvoříme válečky a pleteme houstičky. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme, vložíme na pečicí papír a pečeme cca 15 minut při 180 stupních dozlatova. Horké potíráme rozpuštěným máslem.Zdroj: …na palubě s Pepkem námořníkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/na-palube-s-pepkem-namornikem [On-line 23.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář