Ingredience pro přípravu receptu:
- 12 kusů – velké žampiony
- 200 g – škvarky
- 2 kusy – cibule
- 2 stroužky – česnek
- 1 kus – citron (čerstvě vymačkaná zpráva)
- 40 ml – extra panenský olivový olej
- 2 polévkové lžíce – jemná strouhanky
- 50 g – máslo
- 2 špetky – nové koření
- 6 stonků – petrželová nať
- 3 snítky – tymián
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – čerstvě namletý pepř
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Houby očistíme a odkrojíme nohy od hlav. Nohy jemně pokrájíme. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a hlavičky hub povaříme 5 minut. Scedíme je a rozložíme na pečicí papír na plech hlavičkami vzhůru.
Oloupáme česnek a cibuli, nakrájíme je a v rendlíku na másle podusíme 5 minut. Občas promícháme. Když je směs dozlatova opečená, přidáme smetanu a trošku mletého nového koření. Promícháme.
Nádivkou naplníme hlavičky žampionů a posypeme je čerstvým tymiánem a trochou strouhanky. Pokropíme olivovým olejem a vložíme do trouby na 20 až 25 minut.
Zdroj: Nadívané houby; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/nadivane-houby.html [On-line 25.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář