Cibule s octem
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 ml olivového oleje
- 4 bobkové listy
- sůl
- 400 g vinného octa
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek jen rozmáčkneme, vložíme do kastrůlku s rozpáleným olejem, smažíme dosklovata, přidáme bobkový list, osolíme, zalijeme vinným octem, odstavíme a necháme vychladnout a odležet.
- 2 filety ze pstruha
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Filety pstruha nakrájíme našikmo na plátky, opepříme a osolíme. Na vyšší vrstvě oleje osmažíme rybu dozlatova nejprve kůží dolů, poté otočíme. Osmaženou rybu vkládáme do cibulovo-octového nálevu (viz výše) a necháme týden v lednici marinovat. Podáváme s pečenou paprikou (viz níže).
Pečená paprika
- 1 velká červená paprika
- 1 palička česneku
- 3 snítky rozmarýnu
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
Do pečicí nádoby vložíme paličku česneku rozkrojenou napříč, přidáme 3 snítky rozmarýnu, osolíme, přidáme celou červenou papriku, zakryjeme alobalem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 30−40 minut, na posledních 10 minut alobal odkryjeme. Paprika musí mít černou slupku, pak je hotovo.
Necháme zchladnout, z papriky stáhneme spálenou vrstvu, vyjmeme semínka. Papriku v misce rozmačkáme vidličkou spolu s pečeným česnekem vymáčknutým ze slupky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme odležet.
Zdroj: Nakládaný pstruh s cibulí a pečenou paprikou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1728-nakladany-pstruh-s-cibuli-a-pecenou-paprikou/ [On-line 02.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář