reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou

Ingredience pro přípravu receptu:

  • 1,5 kg – vykostěná vepřová kýta

Marináda

  • 1 l – voda
  • 2 kusy – velká cibule – oloupaná a nakrájená na osminky
  • 1 palice – česnek – rozebraná na stroužky, rozmačkaná a neoloupaná
  • 1 svazek – petržel
  • 80 ml – javorový sirup
  • 1 lžička – kardamonová semena
  • 1 lžička – kmín
  • 50 g – sůl
  • 250 ml – jablečný ocet
  • 1 l – kvalitní jablečný mošt
  • trocha – olivový olej

Omáčka

  • 500 ml – zeleninový vývar
  • 3 kusy – cibule – oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
  • 3 kusy – jablka – oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
  • 2 lžíce – máslo
  • 1 malý stroužek – prolisovaný česnek
  • 1 lžíce – javorový sirup
  • 2 lžičky – hladká mouka
  • 4 lžičky – sojová omáčka
  • 2 špetky – mletý zázvor
  • 1 kapka – olivový olej

Vepřovou kýtu srolujte a svažte potravinářským provázkem. Vložte ji do hrnce, přidejte všechny přísady kromě oleje, přiklopte poklicí a uložte do lednice ideálně přes noc.
Předehřejte troubu na 200 stupňů C, maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Potom ho vložte do pekáče, polijte trochou oleje a uložte do trouby na hodinu a půl. Pokud si nejste jisti, zda je maso dobře propečené, použijte vpichovací teploměr. Teplota uvnitř masa by měla být 75 C.
Upečené maso vyndejte z pekáče, odstraňte z něj provázek a na prkénku ho nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Na omáčku si rozmixujte jablka a cibuli na kaši. Do menšího kastrůlku dejte máslo, pár kapek oleje, prolisovaný stroužek česneku a kaši z cibule a jablek. Vše společně duste na velmi nízkém žáru přibližně 30 minut. Občas promíchejte. Přidejte javorový sirup a duste dalších 15 minut. Poté vše zaprašte hladkou moukou a vmíchejte mletý zázvor. Zvyšte plamen a za stálého míchání přilijte vývar. Nepřestávejte míchat a směs přiveďte k varu. Ochuťte sójovou omáčkou a vařte, než omáčka houstne.
Upečené vepřové podávejte s horkou cibulovou omáčkou a oblíbenou přílohou.

Zdroj: Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/nalozena-veprova-kyta-s-cibulovou-omackou.html [On-line 29.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.