Ingredience pro přípravu receptu:
- 1,5 kg – vykostěná vepřová kýta
Marináda
- 1 l – voda
- 2 kusy – velká cibule – oloupaná a nakrájená na osminky
- 1 palice – česnek – rozebraná na stroužky, rozmačkaná a neoloupaná
- 1 svazek – petržel
- 80 ml – javorový sirup
- 1 lžička – kardamonová semena
- 1 lžička – kmín
- 50 g – sůl
- 250 ml – jablečný ocet
- 1 l – kvalitní jablečný mošt
- trocha – olivový olej
Omáčka
- 500 ml – zeleninový vývar
- 3 kusy – cibule – oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
- 3 kusy – jablka – oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
- 2 lžíce – máslo
- 1 malý stroužek – prolisovaný česnek
- 1 lžíce – javorový sirup
- 2 lžičky – hladká mouka
- 4 lžičky – sojová omáčka
- 2 špetky – mletý zázvor
- 1 kapka – olivový olej
Vepřovou kýtu srolujte a svažte potravinářským provázkem. Vložte ji do hrnce, přidejte všechny přísady kromě oleje, přiklopte poklicí a uložte do lednice ideálně přes noc.
Předehřejte troubu na 200 stupňů C, maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Potom ho vložte do pekáče, polijte trochou oleje a uložte do trouby na hodinu a půl. Pokud si nejste jisti, zda je maso dobře propečené, použijte vpichovací teploměr. Teplota uvnitř masa by měla být 75 C.
Upečené maso vyndejte z pekáče, odstraňte z něj provázek a na prkénku ho nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Na omáčku si rozmixujte jablka a cibuli na kaši. Do menšího kastrůlku dejte máslo, pár kapek oleje, prolisovaný stroužek česneku a kaši z cibule a jablek. Vše společně duste na velmi nízkém žáru přibližně 30 minut. Občas promíchejte. Přidejte javorový sirup a duste dalších 15 minut. Poté vše zaprašte hladkou moukou a vmíchejte mletý zázvor. Zvyšte plamen a za stálého míchání přilijte vývar. Nepřestávejte míchat a směs přiveďte k varu. Ochuťte sójovou omáčkou a vařte, než omáčka houstne.
Upečené vepřové podávejte s horkou cibulovou omáčkou a oblíbenou přílohou.
Zdroj: Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/nalozena-veprova-kyta-s-cibulovou-omackou.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář