4 porce
- 800 g hovězí loupané plece
- 50 g uzeného špeku
- 50 g másla
- ½ celeru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 8 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 2 cm kořene čerstvého zázvoru
- snítka tymiánu
- asi 1 l hovězího vývaru
- 2 lžíce krystalového cukru
- 100 ml bílého vína
- citronová šťáva a kůra
- 1 lžíce kaparů
Maso naporcujeme a protkneme špalíčky špeku.
Na másle opečeme pěkně dozlatova na větší kousky nakrájenou zeleninu, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zastříkneme octem, vložíme koření a byliny. Podlijeme z části vývarem a dusíme doměkka. Během dušení podléváme a obracíme.
Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme karamel zředěný bílým vínem, ochutíme citronovou šťávou a kůrou. Podle potřeby naředíme vývarem. Šťávu přecedíme a propasírujeme zeleninu, dochutíme − omáčka má mít sladkokyselou chuť. Do omáčky vložíme zpět maso, kapary, prohřejeme a podáváme, tentokrát s květákovou přílohou.
příloha
- 1 květák
- sůl
- 100 g másla
- 100 g strouhanky
- 30 g másla
Květák očistíme, opereme a uvaříme v osolené vodě na skus, necháme ho okapat a rozdělíme na menší kousky, které prohřejeme v horkém másle a při podávání sypeme na másle opraženou strouhankou.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=916
Poslední tip, trik či komentář