Potřebujeme:
- 250 g kuřecích prsíček,
- 100 g vyloupaných krevet,
- 400 – 500 g uvařené dlouhozrnné rýže,
- 4 malá vejce,
- 5-6 lžic sladké sojové omáčky,
- 5-6 lžic slunečnicového oleje,
- 8 jarních cibulek,
- 2 velké cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 velké chilli papričky
- bílý pepř, lžíci hnědého cukru
- koření sambal koupené nebo vyrobené
Jarní cibuli a česnek nakrájíme na plátky, chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme je na kolečka. Maso jemně pokrájíme, krevety omyjeme ve studené vodě a necháme okapat. Vejce rozmícháme se sójovou omáčkou a pepřem. Ve woku rozehřejeme trochu oleje a z vaječné hmoty usmažíme 3 až 4 omeletky, které nakrájíme na nudličky.
Rozehřejeme zbylý olej, přidáme cibulky, česnek, cukr, chilli a za stálého míchání vše osmažíme. Maso shrneme ke kraji, vložíme krevety a osmahneme. Přidáme uvařenou rýži a za stálého míchání dozlatova usmažíme. Dochutíme pepřem a sójovou omáčkou a na závěr doplníme omeletovými nudličkami a smaženou cibulkou.
Koření Sambal
- 200 g malých červených chilli papriček,
- 1 šálek vody,
- lžičku soli a cukru,
- lžíci octa a oleje
Z papriček odstraňte stopičky, nahrubo nasekejte, s vodou dejte na pánev a na mírném ohni vařte cca 15 minut. Pak s dalšími ingrediencemi vše rozmixujte. Hotovou omáčku můžete skladovat v ledničce ve skleněné nádobě až 2 týdny.
Zdroj: Nasi goreng; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/nasi-goreng-24-10-2014.html [On-line 29.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář