Ingredience
- hlíva ústřičná nebo šitake 500 g
- cibule 4 kusy
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2 kusy
- petržel 2 kusy
- brokolice 1 kus
- zelená paprika 1 kus
- uvařená nebo konzervovaná cizrna 100 g
- řasa nori 1 lžíce
- mletá červená paprika 1 lžíce
- hořčice 2 lžíce
- majoránka 1 lžička
- sójová omáčka 200 ml
- sezamový olej 1 dávka
příloha:
- celozrnná rýže 300 g
- hato mugi (obilovina podobná ječmenu) 300 g
1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s rozmačkaným česnekem a řasou Nori. Když cibule začíná měknout, přidáme nejhrubší, nadrobno pokrájené části hlívy (pokud máme šitake, tato část odpadá), sójovou omáčku a restujeme spolu s cibulí. Přidáme červenou mletou papriku, rychle promícháme a podlijeme vodou. Vložíme nakrájenou mrkev s pastinákem a dusíme asi pět minut. Dále přidáme nakrájenou zelenou papriku, nakrájený zbytek hlívy (šitake), cizrnu a dusíme dalších pět minut. Nakonec vložíme na tři minuty na růžičky brokolice, ochutíme hořčicí smíchanou s majoránkou a vmícháme sójovou smetanu. Pokud je třeba, zahustíme škrobem nebo maizenou. Jídlo servírujeme na talíř, kde už čekají kopečky přílohy.
2. Příprava rýže a hato mugi: Obě obilniny zalijeme litrem a půl studené vody a necháme zahřívat, dokud se voda nezačne vařit. Pak snížíme teplotu na minimum a necháme hodinu dojít.
Zdroj: Nemaďarský perkelt; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nemadarsky-perkelt [On-line 18.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář