na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
80 g másla
75 g cukru
3 žloutky
20 g droždí
110 ml smetany
citron
muškátový květ
vejce (na pomašlování)
na naplnění:
- povidla
na makovou náplň:
- 200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
špetka skořice
1 vanilkový cukr
na tvarohovou náplň:
- 100 g cukru
5 vajec
125 g měkkého tvarohu
20 g pudinkového prášku
na ozdobení:
- plátky mandlí
4 jablka
skořicový cukr
na potření okrajů:
- máslo
rum
Máslo utřeme s trochou mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pevné těsto. To rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, který položíme na plech vyložený papírem na pečení a můžeme začít s plněním. Jako šablona nám poslouží ráfek dortové formy. Necháme asi centimetr volný okraj a naneseme na prst silnou vrstvu makové, povidlové či tvarohové náplně. Ozdobíme podle fantazie a chuti plátky mandlí a měsíčky oloupaného jablka, které jsme obalili ve skořicovém cukru a poté koláče vykrojíme. A pozor, povidla se někdy roztékají. Pokud ale uděláte okraj z makové náplně, roztékat se nebudou a povidlový koláč bude jedna báseň. Potom už stačí počkat asi půl hodiny, než koláče vykynou, vejcem pomašlovat jejich okraje a dát je péct na 220 stupňů 10 až 15 minut do zlatova. Po upečení ještě zatepla okraje pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a necháme koláče vychladnout. Poté je můžeme servírovat samostatně a nebo narovnat na sebe jako dort a podle vlastní fantazie ozdobit.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota.
Tvarohová náplň:
Do tvarohu vmícháme pudinkový prášek, žloutky, cukr, případně trochu citronové kůry a tvarohová náplň je hotová.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/177-nemecke-kolace/
Poslední tip, trik či komentář