Suroviny
- máslové sušenky 200 g
- máslo 90 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- želatina 4 plátky
- měkký tvaroh 400 g
- krémový sýr 200 g
- moučkový cukr 50 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- mandlový likér 50 ml
- švestky 600 g
- javorový sirup 1 lžíce
Sušenky rozdrtíme a promícháme s 60 g másla a skořicí, nejlépe v robotu s noži. Sušenkové těsto rozprostřeme do rozkládací formy o průměru 20 cm a dáme ztuhnout do ledničky. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Mezitím vyšleháme tvaroh s krémovým sýrem, cukrem a lžící citronové šťávy. Nabobtnalou želatinu vymačkáme, vložíme do kastrůlku s likérem a mírně zahřejeme. Promícháme, aby se želatina rozpustila, a pak ji vmícháme do tvarohu, potřeme korpus a necháme alespoň hodinu ztuhnout v ledničce. Švestky rozkrojíme a vypeckujeme. V pánvi zahřejeme citronovou šťávu, javorový sirup a máslo. Vložíme švestky, podusíme je a necháme vychladnout. Před podáváním švestky rozložíme po povrchu koláče a zakapeme šťávou.
Zdroj: Nepečený koláč se švestkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nepeceny-kolac-se-svestkami [On-line 25.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář