Těsto
- 350 g hladké mouky (může být i celozrnná pšeničná jemně mletá)
- 300 g másla
- 3 žloutky
- 3 lžíce Amareta (mandlový likér)
Ořechová náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vody
- 4 lžíce sladké smetany
- citronová kůra
- 3 mleté hřebíčky
Na obalení
- moučkový a vanilkový cukr
Mouku propracujeme se změklým máslem, žloutky a mandlovým likérem v hladké těsto, které vložíme do folie a necháme odležet v lednici minimálně hodinu, nejlépe však do druhého dne.
Poté z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka o průměru cca 4,5 cm, do středu klademe náplň (viz níže) ve velikosti lískového oříšku. Kolečko přehneme na půl, kraje přitiskneme prsty a vidličkou ještě vytlačíme ozdobný okraj.
Ve vyhřáté troubě na 175 °C pečeme dorůžova, ještě teplé obalujeme v cukru. Raviolky jsou křehké, pracujeme opatrně.
Náplň: Ořechy smícháme v kastrůlku s cukrem, přidáme vodu a smetanu, ochutíme citronovou kůrou a mletým hřebíčkem, za stálého míchání dobře prohřejeme, odstavíme, necháme zchladnout.
Zdroj: Ořechové raviolky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1357-orechove-raviolky/ [On-line 07.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář