Suroviy na asi 18 ks – 2 plechy:
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí z kostky
- 3 a 1/2 lžičky krupicového cukru (35 g) nebo 3 a 1/2 kostky cukru
- 125 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 125 g tuku (polovina másla a polovina sádla nebo omegy)
- 2 bílky na potření těsta
Na náplň:
- 125 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů, předem opražených
- 1 lžíce medu nebo dle chuti i o trochu více
Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypte cukrem, zalijte trochou vlažného mléka a počkejte, až se začnou na hladině tvořit bublinky. Přidejte žloutky, špetku soli, změklý pokrájený tuk a vypracujte hladké těsto. Propracujte ho na pomoučeném vále do koule a dejte v přikryté míse na půl hodiny do lednice
Mezitím svařte v rendlíku mléko s máslem, oběma cukry. Když mléko začne vařit, vsypte ořechy, zamíchejte, vmíchejte med a vypněte. Nechte zchladnout.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkovou placku a rozkrájejte ji na čtverce o hraně 7 -10 cm. Na střed rozdělte lžící ořechovovu náplň, a spojte kraje tak aby náplň nevytekla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte je. Šátečky rozložte na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy několik centimetrů (použijte raději 2 plechy) , šátečky potřete prošlehaným bílkem a plechy přesuňte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte dokud nezrůžoví, trvá to asi 15 minut.
Prima tip: Kromě klasických šátečků je můžete skládat různě. Můžete vytvořit trojúhelníky nebo okraje spojit či přehnout přes sebe a vytvořit čtvercové šátečky, či okraje zakrouti a vytvořit jakési batůžky, podle toho, co je vám milejší.
Zdroj: Ořechové rohlíčky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-na-cesty-na-hladove-navraty-domu [On-line 20.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář