reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Ořechový chléb

Suroviny:

  • 2 kostky droždí (po 42 g)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 0,5 l podmáslí
  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 500 g celozrnné žitné mouky
  • 500 g hladké mouky
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce kmínu
  • 3 lžíce fenyklu
  • 2 lžíce soli
  • voda na potření

Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme trochou vlažného podmáslí, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí můžeme promísit.

Z těsta vytvoříme čtyři bochánky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15−20 minut vykynout, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 45−60 minut. Během pečení i na závěr potřeme vodou.

Kůrka by měla být zlatohnědá, křupavá. Zda je těsto pečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Když se na ní těsto nelepí, je upečeno. Chléb necháme na mřížce vychladnout.

Zdroj: Ořechový chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1794-orechovy-chleb/  [On-line 08.04.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.