Suroviny:
- 2 kostky droždí (po 42 g)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 0,5 l podmáslí
- 100 ml vody
- 50 g másla
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 500 g hladké mouky
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 3 lžíce vinného octa
- 3 lžíce kmínu
- 3 lžíce fenyklu
- 2 lžíce soli
- voda na potření
Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme trochou vlažného podmáslí, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí můžeme promísit.
Z těsta vytvoříme čtyři bochánky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15−20 minut vykynout, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 45−60 minut. Během pečení i na závěr potřeme vodou.
Kůrka by měla být zlatohnědá, křupavá. Zda je těsto pečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Když se na ní těsto nelepí, je upečeno. Chléb necháme na mřížce vychladnout.
Zdroj: Ořechový chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1794-orechovy-chleb/ [On-line 08.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář